De mystieke geisha’s

Geisha’s, de entertainmentdames in Japan. Vaak worden ze in verband gebracht met prostitutie, maar dat is onterecht want dat was nooit het hoofddoel. Geisha betekent kunstpersoon. Het zijn hoogopgeleide dames, geschoold in zang, muziekinstrumenten en dans. Ze vermaken veelal heren tijdens feesten en andere bijeenkomsten. Ze zijn te herkennen aan hun zwarte haar, witgemaakte gezicht en prachtige kimono’s. Je pikt ze er zo uit op straat in Japan.

De mystiek

Het heeft iets mystieks, het uiterlijk en het werk van de geisha’s. Alleen de rijksten in Japan kunnen zich nog het gezelschap van de geisha’s veroorloven. Ze verdienen soms wel meer dan een miljoen per jaar, maar in gezelschap dragen ze de kimono’s die soms wel rond de euro 25.000 dragen eenmalig. Prachtig om te zien hoeveel aandacht zij aan hun uiterlijk hebben besteed.

Geisha’s spotten

Er zijn momenteel nog maar maximaal een paar honderd geisha’s over, dus je moet een beetje geluk hebben om er eentje te spotten. Ze zeggen dat je in de wijk Gion in Kyoto de grootste kans hebt om er een tegen te komen. Wij kwamen er twee tegen tijdens onze reis in Japan, allebei in Kyoto, maar niet in Gion. Een hielp Lisette toen ze, al fietsend een helling op, bijna klem kwam te zitten met haar spiegelreflexcamera tussen een muurtje en lantaarnpaal. Het viel op hoe goed haar Engels was. De andere (op de foto hierboven) zagen we op weg naar een tempel. Zij ging met heel wat toeristen op de foto en gaf een zeer sierlijke knik toen we haar bedankten. Geen diepe buiging, maar een sierlijk knikje. Wat een mooi gezicht!

Heb jij weleens een geisha in het echt gezien?

Dit was onze eerst keer dat we een geisha in het echt tegenkwamen. Heb jij er een gespot tijdens je reis in Japan? Zo ja, hoe vond je dat? We horen het graag! Sowieso zijn wij groot fan van Japan, wat een mooi land. Lees bijvoorbeeld ook onze blog over dat uit eten gaan in Japan een hele belevenis is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here