Reizen met baby

Reizen met baby tips

Reizen met baby. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten? In april werden wij voor het eerst ouders. In juli zijn we met onze toen 9 weken oude baby 10 dagen naar Curaçao gegaan. We boekten in een opwelling een lastminute en vertrokken vijf dagen later al. In deze blog vertellen we je graag meer over onze ervaringen en geven we ook algemene informatie over reizen met een baby. Voor de voorbereiding, tijdens de vlucht en als je eenmaal op de plaats van bestemming bent.

In de voorbereiding voordat je gaat reizen met baby is er aantal zaken waar je rekening mee moet houden. En die je écht moet regelen voordat je aan boord kan stappen. Ja, reizen met baby heeft iets meer voeten in de aarde dan met z’n tweeën zonder kids op reis gaan.

Baby heeft eigen paspoort of identiteitskaart nodig

Dit is in ieder geval een belangrijke eerste stap, anders kom je niet ver ;). Toen wij klein waren stonden wij nog bijgeschreven in het paspoort van onze moeders, maar die tijd is voorbij. Een baby heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Op de site van de Rijksoverheid lees je alles over hoe je deze aanvraagt. Je hebt onder andere een pasfoto nodig van je kleintje. Dat is met een baby die haar hoofdje nog niet recht kan houden best een opgave, dus wij zijn naar een fotograaf gedaan die daar een speciaal stoeltje voor had. Zelf in een pasfotohokje is niet aan te raden. Laat er meteen een paar extra afdrukken voor opa’s en oma’s, dat vinden ze erg leuk ;).

Vaccinaties baby voor op reis

Check van tevoren welke vaccinaties je nodig hebt. En of het mogelijk is om die ook in de junior/babyvariant te krijgen. Neem daarvoor contact op met bijvoorbeeld reizigersvaccinaties van de GGD. Voor Curaçao zijn geen extra vaccinaties nodig, dus wij hebben hier zelf niet mee te maken gehad.

Kosten reizen met baby

Als je een vliegticket boekt kunnen kinderen tot 2 jaar bij de meeste maatschappijen voor zo’n 10% van de prijs van een volwassenenticket mee. Boek je een pakketreis met vlucht en accommodatie? Dan is het handig om verschillende sites met elkaar te vergelijken. Soms betaal je namelijk wel een bedrag voor je baby, bij andere mag die gratis mee. Dat scheelt weer!

En dan is het zover, je bent klaar om te reizen met baby. Vliegen is de eerste keer best spannend vonden wij. Want hoe zal ze het vinden? Hoe vaak en veel zal ze onderweg huilen? Het idee dat ze toch niet langer dan een half uur achter elkaar kan huilen (dan valt ze namelijk in slaap van moeheid) gaf me wel een gerust gevoel. Maar wat is handig om te weten als je gaat vliegen met je baby? Je leest het hieronder.

Vanaf wanneer mag een baby vliegen?

Reizen met baby, vanaf wanneer mag het? Je baby mag al vliegen vanaf dat hij of zij een week oud is. Dat vinden wij wel erg vroeg! Ik weet namelijk niet hoe jij de bevalling hebt ervaren, maar ik kwam na een week pas weer buiten. En toen liep ik rustig rondjes door de wijk, zat hier en daar op een terras en at ijsjes :). Maar aan een vlucht moest ik toen nog niet denken. Overigens lees je hier en daar op internet ook dat vliegen pas na 6 weken wordt aangeraden. Wij vlogen toen ons ukkie 9 weken was en dat vonden wij erg goed te doen!

Probeer een wiegje te reserveren

Afhankelijk van met welke vliegtuigmaatschappij je vliegt: sommige maatschappijen hebben speciale babywiegjes. Wij vlogen met KLM en zij hebben van die wiegjes. Die moet je wel van tevoren online reserveren en ze zijn niet altijd beschikbaar. Voor de heenweg hadden we een wiegje kunnen reserveren, voor de terugweg lukte dat online niet meer. Uiteindelijk is dat aan boord goedgekomen, door een grote wisseltruc met anderen die een wiegje hadden gereserveerd maar waarvan het kindje er niet meer inpaste. De stewardessen waren erg behulpzaam en ondanks dat we dus geen babywiegje hadden kunnen reserveren, probeerden zij er aan boord toch alles aan te doen om het voor elkaar te krijgen. 🙂

Gratis extra bagage voor je baby

Check de bagagevoorwaarden van je vliegtuigmaatschappij voor wat je mee mag nemen. Wij mochten zonder extra kosten onze kinderwagen en luiertas mee aan boord nemen. Verder konden we voor haar ook een Maxi Cosi (=autostoeltje) en koffer inchecken zonder dat we daarvoor extra hoefden te betalen. Handig!

Op het vliegveld met baby

Wij vlogen vanaf Schiphol met KLM. Het inchecken hadden we al online gedaan en bij de bagagedrop off vertelden ze dat we alleen de Maxi Cosi zelf nog even naar de balie Odd size bagage brengen. Die zat vlak achter de incheckbalie. De kinderwagen mochten we meenemen naar de gate. Omdat we met een baby reisden kregen we voorrang met boarden. In de buis van de gate naar het vliegtuig lever je dan je kinderwagen in en die krijg je bij het landen ook meteen weer terug als je uit het vliegtuig stapt. Wij hebben de kinderwagen verder niet in een zak of iets vervoerd en hij is ongeschonden uit de strijd gekomen ;).

Tips voor vliegen met een baby

Het stijgen en landen zijn voor de oortjes van je baby het vervelendst. Je kent het zelf wel, dat dichtgaan en openpoppen van je oren. Wij weten dat we dan even moeten slikken, maar aan een kleine baby kun je dat nog niet uitleggen. Wat het handigst is, is om je kindje te voeden tijdens het stijgen en landen. Met het slikken poppen de oortjes dan weer open. Een speen werkt ook prima, dan zuigen en slikken ze ook.

Geef je borstvoeding? Dat kun je ook geven tijdens stijgen en landen. Sommigen vinden dat superhandig. Ik niet, en dat terwijl ik normaal wel altijd en overal voed. Op zo’n krappe vliegtuigstoel met je kindje schuin zat niet super comfortabel, maar dat was niet het grootste probleem. Het ging bij mij niet helemaal lekker omdat ik qua timing net niet goed zat: tijdens het stijgen had ze niet meer de hele tijd eetlust.

Ik had de heenweg wel ingevroren borstvoeding mee, maar die konden we niet meer op tijd ontdooien en dus hadden we op de heenweg geen flesje paraat. En net toen we begonnen met stijgen besloot ze dat ze klaar was met drinken. Dus huilen… Speentje geprobeerd in haar mond te doen, maar dat wilde ze niet. Na ongeveer een minuut hoorde ik haar slikken en toen was ze meteen stil. Met borstvoeding ben je erg afhankelijk van of je kindje wel of niet aanhapt. Op de een of andere manier is dat bij een flesje makkelijker, als wij een flesje in haar mond doen dan zorgt haar zuigreflex ervoor dat ze gaat sabbelen. Voor ons wel een leermoment: op de terugweg hadden we flesjes afgekolfde borstvoeding mee dat we in haar mond deden en toen ging het stijgen en landen zonder problemen.

Wat meenemen op reis met baby

Bye bye light traveling. Hallo bagage alsof je gaat emigreren! Wij reisden altijd met twee kleine rolkoffertjes. Jaja, backpacken op wieltjes ;). Maar reizen met baby is andere koek en je komt niet onderuit om meer mee te nemen. Lees hier onze paklijst. Wij namen trouwens wel luiers en verzorgingsproducten voor de hele reis mee. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om daar in te kopen, maar soms is het op de plaats van bestemming veel duurder.

Voor het vervoeren van je baby

 • Kinderwagen
 • Maxi Cosi (voor in de huurauto)
 • Maxi Cosi adapters voor op de kinderwagen
 • Dooky voor over de kinderwagen, tegen de zon
 • Draagzak

Voor tijdens de vlucht

 • Paspoort baby
 • Luiertas met luiers, babydoekjes, verschoonmatje en eventueel Sudocream of iets dergelijks
 • Speen (en reservespeen)
 • Drie setjes extra kleding (de terugweg hadden wij twee extra setjes nodig 😉 Vliegen werkt nogal laxerend haha)
 • Twee dekentjes (voor in het wiegje en over je baby heen)
 • Twee hydrofiele doeken voor eventueel spugen
 • Babyvoeding. Als je borstvoeding geeft dus ook handig om toch twee flesjes mee te nemen voor het stijgen en landen
 • Eventueel speeltjes en knuffeltjes (afhankelijk van hoe oud je baby is. Met 9 weken had onze kleine daar nog geen interesse in)

Voor op de plaats van bestemming

 • Luiers en babydoekjes voor de hele reis. Wij hadden voor die tien dagen zo’n 70 luiers en 3 pakken babydoekjes mee. We hadden nog iets over, maar was op zich prima. Als je lang op reis gaat misschien voor de eerste week meenemen.
 • Zwemluiers
 • Zwemkleding
 • Talkpoeder
 • Babycrème
 • Zonnecrème voor baby’s (factor 30 of 50)
 • Kleding. Wij hadden bijna al haar luchtige kleding mee. Dus veel rompertjes, korte broekjes, t-shirts, jurkjes. We hadden achteraf te veel lange broeken en t-shirts met lange mouwen mee. Ze lag vooral lekker in een rompertje met een kort broekje. Rompertjes kun je in verband met ongelukjes nooit genoeg meenemen 😉 Voordeel van de babykleding: het is allemaal lekker klein.
 • Hydrofiele doeken en washandjes
 • Nagelschaartje
 • Thermometer (want wat als je denkt dat er iets mis met je kleintje?)
 • Vitamine D (en K)
 • Haarborsteltje
 • Babyvoeding/kolf. Ik vond het ontzettend handig om mijn kolf mee te hebben. Ook voor als je opeens te veel aanmaakt en het leeg moet kolven omdat je anders een ontsteking kunt krijgen. Met babyvoeding hebben wij geen ervaring, maar heb een keer gehoord dat je kindje kan wennen aan de smaak van een merk. En als die niet in het buitenland te koop is… Genoeg meenemen dus!
 • Flesjes
 • Afwasmiddel om flesjes mee schoon te kunnen maken
 • Klamboe (voor over de wagen en voor om het bedje, wij gebruikten daarvoor dezelfde)
 • Eventueel speeltjes en knuffeltjes (afhankelijk van hoe oud je baby is. Met 9 weken had onze kleine daar nog geen interesse in)

En dan ben je er… Je hebt de voorbereidingen gedaan en de vlucht doorstaan. Het genieten kan beginnen. Of toch niet? 

Heeft een baby last van een jetlag?

Het algemene antwoord hierop vond ik lastig te vinden. Ik kan je wel onze ervaring vertellen. Ja, onze baby had een lichte jetlag. Maar wij ook ;). Curaçao heeft 6 uur tijdsverschil en toen we de eerste dag wakker werden waren we allemaal om 5 uur wakker. Toen zijn we rond 6.30 uur maar een strandwandeling gaan maken. Onze kleine heeft de eerste dagen wat meer geslapen. Maar vanaf dag drie had ze nergens last meer van. Ze kwam daar ’s nachts meestal wel een extra keer om te drinken, maar dat kan natuurlijk ook met de warmte te maken hebben. Bij terugkomst had ze ook een lichte jetlag, maar wij ook weer. Dus ach, niet echt iets om je druk over te maken. Na een paar dagen was alles weer zoals het was.

Reizen met baby: slapen

Wij hadden een babybedje in het hotel gehuurd. Deze hadden we naast ons bed neergezet en daar sliep ze prima in. Haar eigen dekentjes mee met de geur van thuis, klamboe eromheen en huppa, slapen maar 🙂

Lokale eten

Als je baby nog borstvoeding krijgt is het qua eten en drinken eigenlijk heel makkelijk… Ik weet niet of jullie weleens ziek zijn geworden op reis? Ik wel, maar dat kwam dan eigenlijk altijd door het lokale eten en drinken. Dus voor je baby wel lekker veilig als de voeding via jou gaat :). Ik heb daar gewoon alles gegeten en gedronken. Ik heb daar geen last mee gehad met borstvoeding en de kleine heeft geen (extra) krampjes gekregen.

Mensen zijn aardiger als je reist met baby

Wat wij merkten is dat mensen een stuk behulpzamer en aardiger waren, omdat we met een baby waren. En we hebben zoveel complimentjes gehad “ah, wat een mooie en schattige baby”. “Oh, wat is ze nog klein! En dan al helemaal hierheen gevlogen?” Heel leuk om mee te maken! Wij merkten dat iedereen er eigenlijk heel positief op reageerde. En degenen die dachten “waarom ga je in hemelsnaam met zo’n kleine baby vliegen?” hielden wijselijk hun mond ;).

Vinden wij reizen met baby aan te raden?

Poeh, als ik dit allemaal zo teruglees denk ik: wat een spullen en voorbereiding. Zo voelde het eigenlijk niet… En wij vonden het reizen met baby zeker de moeite waard. Het is namelijk zo leuk en gezellig om voor het eerst met z’n drieën weg van huis te zijn. Reizen hoort bij ons leven en we willen ons kleintje daarin meenemen. Ik denk verder dat het alleen maar makkelijker wordt naarmate je vaker met je kleintje reist. We houden jullie over dat laatste zeker op de hoogte 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here