Sint Maarten na orkaan Irma

Afgelopen zomer waren wij op Sint Maarten. Voor mij de eerste keer, Eugène was er al vaker geweest, want zijn opa komt ervandaan. Voordat we erheen gingen, ging ik op zoek naar informatie over hoe Sint Maarten na orkaan Irma erbij ligt. En of het wel een leuke bestemming was nu om op vakantie te gaan. In deze blog vertel ik hoe wij het ervaren hebben.

Nog even over orkaan Irma

Op 6 september 2017 raasde de orkaan over Sint Maarten. Ook de Caribisch-Nederlandse eilanden Sint Eustatius en Saba werden getroffen, maar minder heftig dan Sint Maarten. De orkaan veroorzaakte niet alleen ontzettend veel materiële schade, het dodental van Irma ligt op 84 doden (in de Caraiben en de VS).

Sint maarten na orkaan Irma in 2019

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: je kunt nu echt weer fantastisch vakantie vieren op Sint Maarten. Wij verbleven in Mullet Bay en daar zag alles er heel goed uit! Bij het Nederlandse deel is veel weer opgebouwd. Je ziet hier en daar wel de sporen van de orkaan. Zo is het vliegveld nog niet helemaal open, is er in de buurt van Maho Beach nog heel wat zichtbare schade en zie je daar nog steeds spookgebouwen. Op de weg naar het vliegveld zie je ook heel wat spookschepen.

Het Franse gedeelte is het hardst getroffen

We hebben het hele eiland rondgetourd en kwamen zo ook op het Franse gedeelte. Daar waren de effecten van de orkaan nog een stuk duidelijker te zien. Lege gebouwen, huizen zonder glas erin en veel mensen aan het werk aan de gebouwen. Ja, daar zag je echt dat ze er nog niet zijn.

Sommige gedeeltes veel minder aan de hand

Door de beelden die ik op televisie had gezien, had ik het idee dat bijna ieder huis op Sint Maarten getroffen was. Gelukkig is dat niet zo. We bezochten een oud-tante van Eugène en daar was weinig aan de hand na de orkaan. Er was iets kleins met het dak, maar dat dak was sowieso al aan vervanging toe. Het huis van de tante van Eugène had het wel iets zwaarder te verduren gehad op de bovenste verdiepingen, maar op zich viel ook daar de schade nog wel mee.

Kortom: Sint Maarten is na orkaan Irma echt weer prima om heen te gaan!

Al met al viel het ons heel erg mee. Eugène was al heel 15 jaar niet op het eiland geweest, dus hij kon zich niet meer goed herinneren hoe het allemaal was. We hoorden van de locals dat zij het eiland erg veranderd vonden, maar als je niet weet hoe het was, dan is dat lastig in te schatten. Wij hebben het er in ieder geval heel erg naar ons zin gehad en zouden er zo weer heengaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here